Dagje uit in Schiedam

Door S’DAM werd ik uitgenodigd om Schiedam een dagje te ontdekken: een goedgevuld programma in een stad waar ik nog niet eerder geweest was, dat kon ik niet laten schieten. Benieuwd naar mijn Schiedam tips?

Over Schiedam

De stad staat bekend om veel dingen, namelijk: de hoogste molens van de wereld (ook wel reizen genoemd), monumentale pakhuizen en vooral om de talloze jeneverdistilleerderijen en -branderijen. Hierdoor wordt Schiedam ook wel het Distillers District van Nederland genoemd. “Het borrelt, bruist, gist en schuimt in S’DAM. ” En daarnaast is het ook een echte gezellige Nederlandse stad met grachtjes, ophaalbruggen, een rijke geschiedenis en karakteristieke panden.

Je kunt Schiedam bereiken via het treinstation van Schiedam of door een tram te pakken vanaf Rotterdam. Met de auto kun je er ook prima parkeren.

Mijn trip naar Schiedam

Drinks & more drinks

De dag begon vroeg in Schiedam, want we hadden een vol programma. De dag begon met een introductie op het kantoor van S’DAM waar je terecht kunt voor allerlei informatie, tips en kortingen. Vervolgens gingen we naar Loopuyt, een gin distilleerderij uit Schiedam. Om 10:00 hebben we geen gin geproefd, gelukkig, maar wel genoten van de passie en verhalen van de meneer die ons een rondleiding gaf. Uit Schiedam komen een aantal van de bekendste distilleerderijen ter wereld: KETEL 1, De Kuyper, Loopuyt, Boompjes, Sylvius, Savoy en Bobby’s Gin. Een gin proeverij of rondleiding mag dus zeker niet ontbreken!

Geen gin, wel lunch

Een bijzondere en lekkere plek om te lunchen in Schiedam is bij de Césant in de Korenbeurs. Dit is een restaurant, gevestigd in de bibliotheek van Schiedam. Een oase midden in de stad, tussen de boeken. Of met mooi weer op het terras met uitzicht op de grachten. Je kunt er terecht voor dagverse broodjes en biologische gerechtjes. Ook voor een Hi Tea, Hi Wine, Hi Gin en zelfs een Hi Kids kun je hier terecht. Je kunt niet om het gebouw heen als je een rondje door de stad loopt, dus een pauze nemen hier of het nu voor ontbijt, lunch, koffie of cake is, is een echte aanrader!

Schiedam By Boat

Iedere stad ziet er naar mijn mening mooier uit vanaf het water, zo ook Schiedam. Je vaart langs de grootste molens van Nederland, de distilleerderijen en de authentieke straatjes die de stad rijk is. Als je mazzel hebt zie je onderweg nog één van de ophaalbruggen geopend worden. Het klinkt niet heel bijzonder, maar dat is het wel: de brug wordt namelijk geopend door middel van het hangen in ringen. Meer info over rondvaarten en het huren van een boot vind je hier. 


Dit is niet de Walvisch, maar wel de hoogste molen ter wereld

De Walvisch

De Walvisch is één van de molens die Schiedam rijk is. Al sinds 1794 bestaat de molen. Toen werd hij ingezet om granen te malen voor de jeneverindustrie, vervolgens heeft hij ook nog even gefungeerd om magnesium te verwerken tot medicijnen en zuiver koolzuurgas. In 1996 gebeurde er iets vreselijks, de molen vloog namelijk in de brand. Een flink deel van de molen ging in rook op, maar gelukkig bleef er ook nog een groot deel gespaard én zelfs de molen kat heeft het overleefd! In 1999 was de molen weer volledig gerestaureerd en draaiende. Sinds 2018 is de molen omgetoverd tot museummolen. Je kunt er nu terecht voor rondleidingen, de geschiedenis en voor lokale meel- en bakproducten die gemaakt zijn door de andere “reuzen” van de stad. Ga vooral naar de bovenste verdieping van de molen om te ervaren waarom de molens in Schiedam de bijnaam “reuzen” hebben gekregen en geniet natuurlijk ook van het uitzicht over de stad.

Toch gin

Aan het eind van de dag mocht het dan toch wel: gin! We sloten de drukke en gezellige af bij 1714 Drinks & Bites. Het is een culinair restaurant met overheerlijke cocktails. Het leuke aan de cocktails is, is dat de meeste gemaakt worden met natuurlijk: lokale gin en jenever!

Till next time Schiedam

Schiedam zou niet snel een stad geweest zijn waar ik heen zou gaan, maar ik ben echt positief verrast. Het is een gezellige, knusse stad met enorm veel mogelijkheden. Lekker eten, drinken, varen, suppen, naar de verschillende musea, genieten van de rijke geschiedenis en nog veel meer. Een dag Schiedam ontdekken is echt de moetite!

Ben jij wel eens in Schiedam geweest?

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *