Photo Diary Lissabon

Vorige week heb ik mijn 24e verjaardag gevierd in Lissabon; een stad waar ik nog niet eerder geweest was. Voorafgaand aan de trip had ik via Instagram onwijs veel leuke tips gekregen en het meeste ervan hebben we gelukkig kunnen doen en zien. Daarom deel ik nu mijn Lissabon must-do’s en hotspots.

Over Lissabon

Lissabon is de hoofdstad en de grootste stad van Portugal. Er wonen bijna 3 miljoen inwoners in de stad, een kwart van de hele bevolking van Portugal.  Lissabon is de meest westelijke grote stad en hoofdstad van continentaal Europa. De stad heeft een warm klimaat en zelfs in januari kun je er met mazzel dus zon en warmte hebben. Met 3 uur vliegen van Amsterdam kun je al in Lissabon zijn. Daarnaast ligt de luchthaven van Lissabon midden in de stad en ben je dus zo bij de plek van je overnachting.

Onze trip

Wij zijn van donderdagavond tot en met maandagavond in de stad geweest en dat vonden we precies lang genoeg, ook omdat we een dagtrip naar Sintra gedaan hebben. Over deze dagtrip zal ik binnenkort een blogpost schrijven.

Vooraf dachten we dat het een goed idee zou zijn om in het oude gedeelte van de stad te overnachten, maar dit hebben we achteraf niet heel goed ingeschat. We verbleven in het Exe Saldanha hotel in Saldanha. Niets aan te merken op het hotel, integendeel, het was een erg mooi hotel, maar net even te ver weg van alles. Volgende keer zou ik een hotel boeken dichter bij het water en het gezellige Praça do Comércio plein.

Gelukkig is het OV in Lissabon super én nog beter; een Uber kost €3/4 voor 20 minuten. Vaak is het OV net zo duur als een Uber en dan was voor ons de keus snel gemaakt. Daarnaast kun je in de stad veel stepjes huren en een paar van die stepjes kun je zelfs met je Uber app ontgrendelen. Het werkt super easy en kost maar €0,20 per minuut.

De eerste twee dagen besloten we om een kaartje voor de hop-on hop-off bus te kopen, online kostte ons dit €28 totaal, terwijl het €44 had gekost als we het daar gekocht hadden. Online kopen loont dus echt! Met het kaartje wat wij gekocht hadden, mocht je ook in DE tram, namelijk tram 28. Deze tram rijdt door het centrum heen en brengt je langs verschillende highlights én het in de tram zitten is al een attractie op zich.

Bélem tower

viewpoint Portas do Sol (komt tram 28 langs)

De iconische tramsCristo Rei

Entree van de Red FrogPastel de Nata 

Één van de plekken waar je met de hop-on hop-off bus langs komt is de Bélem tower, een van de meest iconische plekken in Lissabon. De toren is vroeger van flink belang geweest voor de stad en iedere zeevaarder moest zich daar dan ook melden voor ze de zee opgingen. Inmiddels kun je in de toren omhoog om het uitzicht te bewonderen. Bélem is niet alleen bekend om de toren, maar ook om het originele Pastel de Nata winkeltje uit 1831. Een Pastel de Nata is een soort bladerdeeg taartje met iets zoetigs erin.

Op een avond zijn we naar LX Factory geweest, nadat ik dit van meerdere mensen als tip gekregen had. Het is een oud fabrieksterrein, dat zich onder de Ponte de 25 Abril (de San Fransisco brug) bevindt. Het ziet er allemaal behoorlijk oud uit op het terrein en dat komt omdat het fabriekspanden zijn die uit 1846 stammen. De binnenkanten van de panden zijn echter alles behalve oud, LX Factory is namelijk in 2008 volledig vernieuwd door een groep creatievelingen. LX Factory wordt dan ook wel de creatieve broedplaats van Lissabon genoemd. Tegenwoordig vind je in LX Factory veel winkeltjes (vooral conceptstores), cultuur, eettentjes en bars.

Op mijn verjaardag was het de bedoeling om een cocktail te drinken in de “Park Bar”, een cocktail bar op de hoogste verdieping van een parkeergarage. Helaas was deze dicht, dus ik kan niet oordelen over deze bar, maar veel mensen hadden hem wel als tip doorgegeven! Uiteindelijk hebben we daarom bij de Red Frog bar een cocktail gedronken. Deze bar kan ik je zeker aanraden. Het is een speak-easy bar, wat betekent dat de bar een beetje verstopt is en je moet aanbellen om binnen te komen. In de bar mag je eigenlijk niet op je telefoon zitten en is het echt de bedoeling om een gesprek te voeren met degene tegenover je. De cocktails waren onwijs vernieuwend en heerlijk.

Één van mijn hoogtepunten van de trip was toch wel het uitzichtpunt bij het Cristo Rei beeld (Rio de Janeiro) op de Ponte de 25 Abril brug. De trip erheen met de boot was al onwijs leuk, maar het uitzicht overtrof alles. Hoe kom je op dit viewpoint?

 1. Loop naar de Cais do Sodre ferry terminal (10 minuten lopen van het Praça do Comércio plein)
 2. Pak de pont naar Cacilhas
 3. Neem bus 101 naar het Cristo Rei beeld (of een Uber voor €3/4 als je de bus net gemist hebt)
 4. Geniet van het uitzicht!

Ik heb hieronder mijn tips op een rijtje gezet, hopelijk heb je daar iets aan als je een trip naar Lissabon op de planning hebt staan. Wij zijn 4/5 dagen geweest en in combinatie met de trip naar Sintra vonden we dit genoeg. Daarnaast vonden we het weer allebei perfect. Ik had alleen een leren jasje mee en daar heb ik het prima mee gered.

Tips op een rijtje:

 • Cocktail bij De Red Frog
 • Hop-on Hop-Off bus in combinatie met tram 28 (online kopen!)
 • Dagtrip naar Sintra (binnenkort meer hierover!)
 • LX Factory
 • Cristo Rei viewpoint
 • Eat pastel de nata @ Pasteis de Belém in Bélem
 • Bélem tower

 

Ben jij al eens naar Lissabon geweest?

Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *